מאת: צח נחומי
אז מתי התחלנו לחלות בסרטן? האם סרטן הינה מחלה של העת החדשה? האם סרטן הינה מחלה תלוית גיל?
השאלות האלו באמת מעניינות. אפשר להתפלפל שעות על סטטיסטיקות, אבל מה זה באמת משנה? לאישה צעירה שחלתה בסרטן ממש לא משנה האם סרטן הינה מחלה תלוית גיל או לא, לה חשוב רק להחלים. מה שכן חשוב לדעת, וזה חשוב גם לחולים וגם לאנשי מערכת הבריאות, הוא שסרטן היה כאן תמיד. סרטן הינה פשוט מחלה שהאדם מייצר בעצמו והייתה קיימת משחר ההיסטוריה.
בפפירוס אדווין סמית (3000 לפני הספירה!) מתואר ניתוח אונקולוגי. באפוס של ראמה בהודו מתואר גידול בשד. היפוקרטס מטפל בתפיחות וגידולים ב 400 לפני הספירה, ועד היום אנו משתמשים במילה סרטן ואונקולוגיה בשל מילותיו- Onkos ו Karkinos. בסין נכתב על גידולים כבר ב 1600 לפני הספירה ומאז הנושא רק הלך והתפתח. בקיצור, סרטן היה כאן מאז ומעולם והוא היה מספיק חשוב כדי שיכתבו עליו ויגדירו אותו. סרטן ליווה את בני האדם ברפואה, באמנות ובחיי היום יום, מהרגע שהאדם החל לכתוב.
אז תגידו, אבל מה זה חשוב? אז מה אם סרטן היה כאן מאז ומעולם? שאלה טובה. זה חשוב כי היום הטיפול הרפואי בסרטן לא מתחשב באדם עצמו אלא במחלה בלבד. בעבר לא היה זיהום אויר, לא ריססו את המזון וכנראה שהיה פחות סטרס, אבל בכל זאת, היה סרטן. למה? הסיבות לכך הן שונות אבל הבסיס בכל הרפואות זהה- הקשר שבין כוחו ומזגו של האדם, הרגשות שלו והתקשורת שלו עם הסביבה.
הרפואה המודרנית השתפרה בצורה מדהימה בזיהוי גורמים חיצוניים המשפיעים על סרטן- זיהום, קרינה, גנטיקה ובעיות הורמונליות, כל אלו חשובים מאוד, אך הגורמים הפנימיים נזנחו לחלוטין. כתוצאה מהתפיסה הזו, השתפרה הרפואה בטיפולים של הרג תאים שונים ובדרכים שונות, אך זנחה את הטיפול באדם עצמו.
מהו הקשר בין כעס ומלנכוליה לסרטן? ברפואות המסורתיות זהו חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלה. טיפול רגשי אינו רק דרך להתמודדות עם טיפולים או ניתוחים, כפי שהוא מבוצע כיום, אלה חלק בלתי נפרד מההחלמה.
האם יש קשר ישיר בין המזון שאנחנו אוכלים ובין סרטן? כל אחד מאמין שיש קשר כזה, וגם המדע תומך בכך, אבל מהו הדגש שניתן בבתי החולים והמרכזים הרפואיים לתזונה לחולים אונקולוגיים? מועט מאוד, אם בכלל. כל מי שהגיע לאחת מהמחלקות האונקולוגיות יודע שלא מקדישים לנושא משאבים. ברפואות המסורתיות זו אחת הדרכים הכי חשובות להחלמה וכל מטופל יקבל את התזונה המתאימה לו על פי שלב המחלה, המזג האישי שלו ועונת השנה החיצונית. האוכל שאנחנו אוכלים חשוב לבריאות שלנו, לא רק בגלל שיש קשר בין אכילת סוכר, לדוגמה, להתפתחות סרטן, אלה שאכילת מזון שמתאימים לסביבה ולמזג שלנו תגרום לנו להיות מאוזנים ובריאים יותר בכל הרבדים.
הבלוג הקצר הזה נכתב כדי להאיר את עיננו לכך שיש לעשות שינוי עמוק בתפיסה של ריפוי סרטן ומחלות פנימיות. כאשר החלה תקופת הרנסנס, הבינו אנשי המדע והתרבות כי הם זנחו חוכמה עתיקה, הבנה זו גרמה להתקדמות אדירה בכל התחומים- אמנות, מדע ורפואה, וכיום, גם אנחנו זקוקים למעט רנסנס, בתחום הרפואה ובחיינו בכלל. חוכמת הרפואות המסורתיות לטיפול באדם כמכלול של רגשות ורבדים שונים חייבת לחזור ולא רק טיפול בהרג תאים ומניעת גורמים חיצוניים (כגון קרינת שמש או זיהום אויר). טיפול רגשי, תזונתי ורוחני, אינו רק דרך להתמודדות עם טיפולי סרטן אלה חלק בלתי נפרד מהטיפול בעצמנו ובמחלה עצמה, רגש הינו אחד מגורמי המחלה ואנו צריכים לשמוח בו ולטפל בו בכדי להחלים. המזון שאנו אוכלים אינו רק מעודד סרטן אלה חלק מחוסר איזון גדול יותר ועולם הרפואה צריך להקדיש לו משאבים. עד שזה יקרה, האחריות היא שלנו.
נסכם? סרטן היה כאן מאז ומעולם, הרבה לפני זיהום האויר והסטרס המודרני. על מנת להחלים את עצמנו ואת הסביבה חייבים לחזור אחורה וללמוד לשלב את חוכמת הרפואות המסורתיות ברפואה המודרנית.
Comments